Alvleesklierkanker

Alvleesklierkanker is een soort kwaadaardige tumor die de cellen van de alvleesklier aantast, een orgaan dat verantwoordelijk is voor de productie van insuline en andere hormonen die helpen bij het afbreken van voedsel. Het is een van de weinige vormen van kanker met een sterftecijfer van meer dan 90 procent. De meest voorkomende vorm van alvleesklierkanker is adenocarcinoom, dat begint in de kanalen van de alvleesklier. Andere vormen zijn neuro-endocriene tumoren, die beginnen in hormoonproducerende cellen en andere zeldzamere vormen.

 

De exacte oorzaak van alvleesklierkanker is onbekend, maar risicofactoren zijn roken, obesitas, diabetes, leeftijd boven de 60 en een familiegeschiedenis van de ziekte. Symptomen zijn vaak aspecifiek en kunnen voor andere aandoeningen worden aangezien; ze omvatten buikpijn of ongemak, geelzucht (geel worden van de huid), gewichtsverlies of slechte eetlust, misselijkheid en braken. Als de ziekte vroeg genoeg wordt ontdekt, zijn er misschien helemaal geen symptomen.

 

Diagnose en behandelingsmogelijkheden

Het belangrijkste diagnose-instrument voor alvleesklierkanker is een beeldvormende scan zoals een CT-scan of MRI, samen met bloedonderzoek om te zoeken naar verhoogde niveaus van bepaalde enzymen die in verband worden gebracht met de ziekte. In sommige gevallen kan ook een chirurgische biopsie nodig zijn om de diagnose te bevestigen.

 

De behandeling hangt af van de locatie en het stadium van de kanker wanneer deze voor het eerst wordt vastgesteld. Chirurgie is soms een optie als de kanker in de vroegste stadia wordt ontdekt; chemotherapie en bestraling worden meestal na de operatie gebruikt om resterende kankercellen of uitzaaiingen verder te verminderen. Voor meer gevorderde vormen van kanker waarbij een operatie geen optie is, kan palliatieve zorg worden gebruikt om symptomen zoals pijn en misselijkheid onder controle te houden terwijl in klinische onderzoeken nieuwe behandelingen worden onderzocht die de overlevingskansen kunnen vergroten.

 

Leven met alvleesklierkanker

Leven met alvleesklierkanker kan bijzonder moeilijk zijn vanwege de agressieve aard ervan en de beperkte behandelmogelijkheden die momenteel beschikbaar zijn. Daarom is het belangrijk om contact te houden met uw zorgverlener en hem of haar op de hoogte te houden van veranderingen in uw toestand, zodat hij of zij uw behandelplan waar nodig kan aanpassen. Daarnaast is het essentieel om stappen te ondernemen om stress te beheersen door middel van bijvoorbeeld steungroepen of door te praten met vrienden of familieleden die begrijpen wat je doormaakt – dit blijkt de kwaliteit van leven te verbeteren, zelfs in gevorderde stadia van de ziekte.

 

 

Categories:

Tags:

Comments are closed